Širom zatvorenih očiju – Samo srcem se dobro vidi

Koliko kroz dva dana proslavićemo Svetog Savu, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog.

                             „SRPSKA GEOGRAFIJA JE
              OPREDMEĆENA BIOGRAFIJA SVETOG SAVE”

Kako je Sveti Sava simbol svih srpskih težnji ka dobru ne čudi ni odnos naroda prema njegovom imenu.
Cela srpska zemlja ukrašena je Savinim imenom, od Savinog polja kod Hilandara - preko Save, Savine, Savinca, Savova, Savovske, Savanovca, Savinog sela - do Savinog izvora na vrhu Durmitora. Savinim stopama po Savinoj zemlji, može se putovati iz Savinog u Savin manastir. Srpska geografija je opredmećena Savina biografija.
Zauvek su ostale na njoj Savine stope, strane, brda, vrela, krševo, stolice, trpeze, počivala. Ovekovečeni su njegovi kameni opanci, otisnute postelje, štap i tikva u kojoj je nosio vodu. Savina rebra ostala su utisnuta da se za sva vremena vide na čitavim predelima. To je najduže rebro koje je imao naš čovek i od njega smo svi istesani.
U svakom mestu je Sveti Sava bio - ili ga iz daljine štapom prekrstio - zato se u Svetosavski hram ne može uzidati ništa a da u njemu već nije Sveti Sava. I zato se u taj hram može uzidati sve - i vuk u gori, čiji je Sveti Sava čobanin.
U njemu se moraju ogledati Plavsko, Boračko, Čumićko, Crno i ostala jezera, jer ih je Sveti Sava stvorio. I Sava-voda, koju je otvorio da ga ne stigne Sveti Pavao.
U njemu se mora čuti Umukli vir na Tari kod Kolašina koji još ćuti jer mu je Sveti Sava naredio, da bi se čulo kad govori. I barjak banatskih ustanika i zvono Velike škole, sa likom Svetog Save. I Savin lakat kod Prijepolja, gde se Sveti, umoran naslonio. I Carevac, u požarevačkom kraju - poznatom po košavi - jedino selo u kojem košava ne duva, jer ga je Sveti Sava izdvojio i blagoslovio. U njemu moraju biti sabrani Savini štapovi koje je svuda namerno zaboravljao - jer ko se njih drži ne može se izgubiti, a što je njima prekršteno - ne može se potrošiti. I Polumir između Raške i Kraljeva, gde je braću polumirio.
I Savin lukac i Savino oko i Savin kamen na Vardaru i Savino brdo u Grahovu i svi koji poste Savin post po Baniji, Lici i Starom Vlahu da bi im blago od vukova zaštitio.
I ostaci mnogih kamenih sarkofaga, za koje se tvrdi da je u svakom Sveti Sava zato da dušmani ne bi saznali gde je.
I pohodni ćivot od mirišljavog drveta, u kojem su ga nosili mileševski kaluđeri „preko ovamošnjih krševa i bespuća”, koji je još u Svetoj trojici kraj Pljevalja. Ćivot u kome je neki musliman doskora držao kruške koje mu nikad nisu trunule, a uvek su mirisale. I svetišta oko Beograda, u Ripnju, u Vinči, u Kaluđerici, u Rakovici - gde su ga za kratko krili monasi kad su ga ugrabili sa vračarske lomače.
U Svetosavskom hramu pričestićemo se i vinom iz Sićeva, jer su u Sićevu Svetom Savi dali vina kada je tražio vode, pa ga i danas imaju u izobilju.”
Akademik MATIJA BEĆKOVIĆ

TEME: Sveti Sava; Ivana Maliković, moja prijateljica, podsetila me da je 22. januara 1896. godine rođen SAVA ŠUMANOVIĆ, jedan od najistaknutijih srpskih slikara 20. veka. Ubile su ga ustaše, zajedno sa još 150 stanovnika Šida, avgusta 1942. godine, y tom trenutku na njegovom štafelaju sušila se slika „Beračice”; Branko Miljković „UBI ME PREJAKA REČ”; Usne/Vasko Popa; Damjan Martinović, akademski slikar me svojom slikom koju nije uspeo da pokloni najvećem zabavljaču dvadesetog veka, podsetio da su tri godine kako se u nebesko prostranstvo preselio Dejvid Bouvi, koji je kraljici dva puta rekao: „Ne!”; Trešnja; USPEH: Nemanja Marjanović (29) iz Inđije jedini Srbin u najvećem i najskupljem projektu u istoriji medicine i biologije; Smernost; Poštenje; Slušateljka Boka nas pita: „Šta je surovost?”; Pravda, Savest; 25. januara 1904. štampan je prvi broj lista „Politika”...

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz 

i preko Interneta: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Kontakt: ++381 11 3249 202 * SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com

PRODUKCIJA I IZBOR MUZIKE: Nena Ognjenović Trkulja

Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво