Obrati pažnju!

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 21. do 27. januara u cilju podizanja svesti o značaju preventivnih pregleda.

Osnovna poruka je da je ova maligna bolest preventabilna i zato je ove godine slogan kampanje „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” svake godine se u proseku registruje više od 1.000 novoobolelih žena, dok u proseku više od 400 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju se sa sigurnošću zna da pripada grupi najpreventabilnijih. Republika Srbija je 2012. godine započela postepeno uvođenje organizovanog skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je dostupan ženama uzrasta od 25 do 64 godine. Međutim, da li je ova najavljena prevencija temeljno sprovodiva? Ako nije, zašto se najavljuju delimična plaćanja lečenja preventabilnih kancera ako osoba ne ode na preventivni pregled, pričamo sa stručnjacima iz oblasti javnog zdravlja.

U nastavku emisije još tema. Rubrika „Vremenska kapsula” posvećena je klavijaturisti Lazi Ristovskom koji je rođen na današnji dan. Tokom popodneva predlažemo i kulturne događaje u gradovima Srbije, svirke i koncerte, a rubrika „Šta kaže mreža” prenosi novosti iz digitalnog sveta. 

Voditelj: Ružica Vrhovac

broj komentara 0 pošalji komentar
Obrati pažnju!  	Obrati pažnju!

Autor:
Beograd 202

Znate li za jednu od omiljenih mačijih igara? To je vijanje crvene tačkice lasera kao da je ukleti neprijatelj, a mačka rešena da spasi svet od zle Crvene tačke. Naši problemi su, nekada, tek toliko stvarni. Tačnije, često se bavimo brigama iz pogrešnog ugla. Mi predstavljamo važne izazove i put do njihovog razrešenja – obrati pažnju! [ detaljnije ]