Vizija

Kao i svake godine, Bitef novinare koji prate ovaj festival povede na izlet po Srbiji, ovog puta inspirisan temom Svet bez ljudi.

Početna tačka jedne civilizacije nalazi se u istočnoj Srbiji, pa je okosnica obilaska bilo arheološko nalazište Lepenski vir koji je posetila Sonja Todorović Šegrt. Ona je imala priliku da se otisne kroz vreme čak do dalekog neolita. Inače, Lepenski vir je kao nalazište otkriveno 1965. godine, na samoj obali Dunava, i udaljeno je 15 kilometara od Donjeg Milanovca. To je bilo jedno od najznačajnijih otkrića ove vrste na teritoriji Srbije. Kultura Lepenskog Vira je stara oko 8000 godina i predstavljala je potpunu nepoznanicu za arheologe, a nazvana je po lokaciji na kojoj je otkrivena. Na ovom mestu su ljudi živeli konstantno oko 2000 godina i za to vreme su prešli evolutivni put od lovaca i sakupljača plodova do organizovane društvene ekonomske zajednice, a detaljnije saznajemo u prilogu koleginice Sonje.

Zvanično i svečano 52. Bitef će biti otvoren u petak, ali već sutra će se festivalska publika okupiti u Centru „Sava”, na predstavi Dragana Živadinova „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum” - kao svojevrsnom prologu. Danas su otkrivena imena članova žirija, kao i ko su gosti Festivala, što nam prenosi Sonja Todorović Šegrt.

U Uličnoj galeriji u Beogradu, u Čavketovom pasažu, otvorena je izložba „Surprise” Nemanje Golijanina. Različite emocije koje ovladavaju ljudima tema su ovih slika, a autorova ironija i lucidni humor suptilna su provokacija kojom karakterišemo njegov umetnički izraz. „Odbijajući svaku pomirenost sa sadašnjošću, ovim crtežima preispitujem mesto čoveka i bit egzistencije, kao i poziciju slike i crteža u eri digitalizacije” kaže autor, sa kojim za Viziju razgovara Jovana Zec.

Najnoviji roman Aleksandra Gatalice, „Poslednji Argonaut”, postavlja pitanje bez odgovora - zaboraviti sve ili se sećati svega, šta je veće prokletstvo? Izdanje „Službenog glasnika" preporučuje Svetlana Mladenović.

Kroz emisiju vodi Aleksandra Glovacki. 

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво