Vizija

Regionalna industrija i kultura oglašavanja

Istorija industrije oglašavanja na Balkanu je veoma zanimljiva i bogata, ali su tek pre nekoliko godina počela opsežnija istraživanja na tom polju.

I to pre svega zahvaljujući Vladimiru Čehu, doajenu regionalne industrije oglašavanja koji je osnovao pionirsku ustanovu: Institut za istoriju oglašavanja. Glavni motiv bio je taj da se otrgne od zaborava ova neobična i vrlo uticajna profesija-industrija i to kroz retrospektivne projekte. Čeh je i sam svedok razvoja struke „advertajzinga” na ovim prostorima i njenom velikom uticaju na kulturu.

Sa Vladimirom Čehom je razgovarala Jovana Zec, sa osvrtom na nekoliko tema: nastajanje nezaboravnih kreativnih ideja u istoriji oglašavanja u bližoj istoriji na našim prostorima, njihovim kulturološkim obrascima i značaju. Kao i o većim projektima koje je organizovao Institut za istoriju oglašavanja poput izložbe o slavnoj američkoj vajarki Malvini Hofman i njenim plakatima nastalih tokom Prvog svetskog rata pri čemu se izdvaja najpopularniji pod nazivom „Srbiji je potrebna vaša pomoć".

Tu je i izložba „Rat i plakat: 1914-1918"! Zamišljena je kao priča o tri plakata, tri autora i tri kampanje za pomoć Srbiji gde su predstavljene promotivne kampanje koje su u vreme Velikog rata vodile zemlje saveznice Francuska, Velika Britanija i SAD. Ove postavke osvetlile su široj javnosti do sada nepoznate istorijske činjenice i uvele publiku u svet najuspešnijih istorijskih plakata i kampanja na ovim prostorima.

Kroz emisiju vodi Aleksandra Glovacki.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво