Širom zatvorenih očiju

Da li smo skloni kockanju?

Postoji mnogo literature i filmova na temu kockanja, ali zar svako od nas ne poznaje bar nekog kockara?

Kockanje je fenomen koji se susreće u različitim oblicima u gotovo svim kulturama i možemo reći da su se oblici kockanja menjali i umnožavali kroz vreme. O kockanju postoje brojne izreke, mitovi i legende. Različite religije i kulture imaju o tome različite stavove.

Ali, nas najviše zanime sadašnji trenutak. A tu postoji prilična konfuzija o tome šta je uopšte kockanje? I kakve veze ima sa lutrijom, klađenjem ili igrama na sreću? Da li i pomenute radnje izazivaju zavisnost, i koliko? Kako zakon gleda na to, koliko su igre na sreću opasne u mlađem odraslom dobu, odnosno adolescenciji? Šta je sportsko klađenje i zašto je toliko popularno? Istraživanja pokazuju da je više od polovine učenika srednjih škola igralo neku igru na sreću, iako zakon zabranjuje kockanje maloletnicima. Zabrinjavajući je podatak da je gotovo dve trećine učenika izjavilo da poznaje neku osobu koja ima problem sa kockanjem, a pojedini učenici smatraju da su i sami u problemu. Kakve edukacije postoje na tu temu? Koliko na rasprostranjenost igranja igara na sreću utiče broj mesta i dostupnost takvih lokacija, ali i samo društvo i ekonomska situacija?

Ovo su samo neke od tema o kojima ćemo govoriti. A pomenućemo i brojne poznate ličnosti koje su bile kockari, popularne romane i filmove. Istinite događaje koji će zatražiti svačiju pažnju.

Kakav je vaš o stav ili iskustvo o kockanju? 0640202200 po ceni uobičajene poruke. A tu su i društvene mreže i mejl program202@gmail.com.

Sa vama, Petar Protić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво