Ars, Artifex

Novi arthaus filmovi i muzički dokmentarci u našim bioskopima, veče posvećeno Nebojši Glogovcu u Pančevu

Na repertoarima domaćih bioskopa je najnoviji film jednog od najboljih reditelja sa ovih prostora Milča Mančevskog „Bikini mun”. Mančevski je autor nagrađivanih kultnih ostvarenja Pre kiše, Prašina, Senke i Majke, koji od 1979. godine živi i stvara u Njujorku kao reditelj, scenarista i fotograf. Njegov najnoviji „lažni dokumentarac" dobio je odlične kritike i nagrađen je na festivalu u Portugalu, a prati priču o povratnici iz rata u Iraku i njenom novom životu na ulicama Njujorka. Pored favorita Bikini Mun, distributerska kuća Five Stars u toku aprila u bioskopima predstavlja i muzičke dokumentarce: Grejs Džons: crveno svetlo i hleb - dugo snimani film o revolucionarnoj muzičkoj umetnici, supermodelu i filmskoj zvezdi koja će kao jedan od hedlajnera nastupiti na ovogodišnjem Egzitu i odatle započeti svetsku turneju, zatim film Vitni Hjuston: Biti svoja - još jedan muzički dokumentarac o jednom od najboljih ženskih vokala ikada, kao i Duhove sa Sicilije, italijansku tinejdž dramu. O ovim ostvarenjima, ali i ambiciji da domaćoj publici predstavlja visoko kvalitetna umetnička ostvarenja sa Rajkom Petrovićem, direktorom distributerske kuće Five Stars razgovara Jelena Knežević, koja i vodi kroz današnju emisiju.
Sutra će u Dvorani Kulturnog centra Pančeva biti održan poseban program - Veče posvećeno Nebojši Glogovcu. U njegovom Pančevu, u programu učestvuju Nebojšini prijatelji i saradnici: glumica i direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković, glumac Vojislav Brajović i filmski reditelji Balša Đogo, Srdan Golubović i Oleg Novković. Ovom prilikom biće prikazani inserti iz pozorišnih i filmskih ostvarenja u kojima je glumio Nebojša Glogovac, a nastupiće i hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva sa dirigentom Verom Carinom. Iste večeri u Foajeu Kulturnog centra Pančeva biće otvorena izložba fotografija iz predstava i filmova u kojima je Nebojša Glogovac ostvario najznačajnije uloge. Izložbu je priredila Maja Medić, i biće postavljena do 30. aprila.
Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво