Ars, Artifex

U emisiji: šabačko Pozorišno proleće, retrospektivna izložba Tometa Serafimovskog u galeriji RTS-a, knjiga „Zatvorenice“

U Galeriji RTS do 4. aprila 2018. u retrospektivnoj izložbi radova Tometa Serafimovskog predstavljeno je 70 skulptura i 11 crteža iz kolekcije porodice Serafimovski. Ukupno 81 delo, onoliko koliko je imao godina kada je preminuo, u martu 2016. godine. Tome Serafimovski je za života ostvario, u trajnom materijalu - bronzi, mermeru, oniksu i drvetu, preko 550 skulptura. Među njima 200 portreta, više od 170 aktova, na stotine skica i crteža, minijatura, veliki broj skulptura sa predstavama životinja, više od 10 torzoa i reljefa. Serafimovski je za sobom ostavio oko 40 spomenika u bronzi koji se nalaze mahom u Makedoniji, rasuti širom pređašnje Jugoslavije i u najuglednijim galerijama, muzejima i institucijama sveta. Njegova dela se mogu naći u najprestižnijim javnim i privatnim kolekcijama. Retrospketivnu izložbu nam predstavlja Dejana Jočović.
Treći teatarski festival „Pozorišno proleće” biće održan u Narodnom pozorištu u Šapcu od 16. do 23. aprila i učestvuju pozorišta iz cele zemlje. Kakav će biti program zna Sonja Todorović Šegrt.
„Zatvorenice”, album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda (1898), je knjiga spasena od zaborava, koja je doživela svoje novo izdanje. Album Ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda sa statistikom, objavljen 1898, prva je publikacija takve vrste u srpskoj kulturi. Knjiga sadrži predgovor Milutina A. Popovića, trideset pet priča o zatvorenicama, ilustracije i fotografije. Svedočanstva ovih „opasnih žena" osvetljavaju jednu malo poznatu, tabuizovanu sferu o patnjama, ali i zločinima u drugoj polovini XIX veka. Priču o ovoj knjizi donosi Svetlana Mladenović.
Najavljujemo i premijeru filma „Leo Da Vinči: misija Mona Liza", koja će biti održana u subotu u Cineplexx bioskopu u Delta Sitiju. Reč je o sinhronizovanom animiranom filmu o detinjstvu Leonarda Da Vinčija. 

Kroz emisiju vodi Jelena Knežević.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво