Vizija

Kulturološki aspekti rodne ravnopravnosti na Vikipediji

Švedska je pokrenula globalnu akciju o rodnoj ravnopravnosti na internetu, u kojoj će učestvovati i Srbija zahvaljujući uređivačkom maratonu #WikiGap u organizaciji ambasade Švedske i Vikimedije Srbije.

Povod za akciju je činjenica da na Vikipediji, kao najobimnijoj svetskoj enciklopediji na internetu, sa najvećim brojem korisnika i sadržajem koji utiče na informisanost i znanje njenih korisnika, nema ravnoteže u pogledu broja članaka o muškarcima i ženama. Naime, 90% sadržaja kreiraju muškarci i broj članaka o muškarcima je četiri puta veći nego o ženama. Kako bi doprineli menjanju ove neravnoteže, Ministarstvo spoljnih poslova Švedske i Vikimedija Švedske su pokrenuli su inicijativu da se organizuje globalni događaj #WikiGap povodom 8. marta.

O značaju akcije, koja je namenjena zainteresovanoj javnosti i mogućnosti učestvovanja, u današnjoj „Viziji” govori Slavica Marković, koordinatorka za javnu diplomatiju i komunikacije ambasade Švedske.

Emisiju uređuje i vodi mr Ljubica Krminac.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво