Svaštara

Značaj zvuka kroz bajke i priče za celokupni razvoj deteta, tema je kojom se bavimo u 202 povoda.

Multimedijalni sadržaji poput filmova, serija, aplikacija i video igara imaju mnogo dobrih strana. Ipak, ako se dete tokom razvoja najčešće oslanja na pasivno korišćenje više čula i puko kratkotrajno upijanje sadržaja, njegova kreativnost i mašta se pomalo zapuste. Čitanje ili samo slušanje priča i bajki, uči nas lepoti artikulisanog govora, usvajanju socijalne veštine pažljivog slušanja i budi maštu. Upravo sa ciljem da nas vrati u doba čitanja priča i slušanja bajki i radio - drama, pokrenut je sajt „Vip maštalice", gde se besplatno mogu slušati priče za decu. U ovom poduhvatu su učestvovali glumci, pisci, pedagozi i psiholozi, a deca predškolskog uzrasta su davala ideje za detalje u pričama. O reakcijama mališana i važnosti uživanja kroz čulo sluha, Kruna Pintarić je razgovarala sa Marinom Videnović, psihologom i naučnim saradnikom Instituta za psihologiju u Beogradu. O načinu pisanja audio-priča i radio-drama govoriće dečji pisac Vesna Aleksić, a o nastanku Maštalica Jelena Dragojlović iz Kreativnog centra.
Na današnji dan pre 28 godina zauvek nas je napustio Nenad Radulović, omiljeni Neša Leptir. Bio je pevač grupe Poslednja igra leptira, glumac Indeksovog radio pozorišta koje je emitovano na Radio Beogradu 202. Kroz priču i muziku evociraćemo uspomene na vedri duh i pesme našeg Neše.
Aktuelni ministar obrazovanja je najavio rat drogama u našim školama. Psiholozi kažu da se ljudi okreću psihoaktivnim supstancama ne bi li u njima našli oslonac. Šta još može da izazove zavisnost? Da li je to službeni auto, popularnost, politička funkcija...? O tome u autorskoj radio kolumni „Veliki bljak" govori Miodrag Stošić.
U rubrici „Mnogo smo najjači" gostuje Nenad Zimonjić. Svoje najbolje teniske partije je pružio u konkurenciji dublova. Osvojio je više od pedeset titula u muškoj i mešovitoj konkurenciji, 2008. godine je bio na prvom mestu ATP liste u konkurenciji parova. Sada je selektor Dejvis kup reprezentacije, a sa slušaocima Dvestadvojke će podeliti sećanja na svoje početke. Zabeležila mr Biljana Šujdović.
Ukoliko do sada niste bili u prilici, a voleli bi da napravite svoj akvarijum i brinete o ribicama, naš reporter Milica Đilas će vas uputiti kako to da učinite i reći vam šta je sve potrebno od opreme.
Jedna od najtežih stvari, posebno zimi, jeste rano ustajanje iz toplog kreveta. Ako želite da ta akcija potraje samo minut, a da pritom ustanete sveži i spremni za nove radne pobede, poslušajte trikove koje će vam u rubrici „Da si živ i zdrav" preporučiti Milena Milićević.

Voditelj: Vesna Parezanović Aleksić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво