Vizija

50 godina humanoidne robotike u Srbiji

Sa 20. vekom čovečanstvo je ušlo u doba robotike koja u trećem milenijumu uzima maha i postaje sve važniji i popularniji segment savremenog života. Postoje različite vrste robota koje čak svakodnevno koristimo, ali ih tako ne doživljavamo jer su to razni uređaji koji čine život lakšim. Za razliku od njih, postoje i čovekoliki roboti, kao inspiracija za brojne apokaliptične knjige i filmove u kojima baš takvi roboti osvajaju svet.

U Srbiji je pre 50 godina otvorena najstarija laboratorija za robotiku u Jugoistočnoj Evropi i tim povodom je upriličena izložba „Rođenje humanoidne robotike: 50 godina Centra za robotiku Instituta 'Mihajlo Pupin'" u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Ivan Stanić, autor izložbe i kustos Muzeja, izložbom ukazuje na značaj Centra za robotiku, na njegova fundamentalna istraživanja koja su ga sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka učinila kolevkom moderne robotike u svetu. U Centru su se rodile ideje i teorije, koje su zajedno sa praktičnim dostignućima, uticale na razvoj i tok svetske robotike, posebno u Japanu, SAD, Rusiji i Francuskoj.

Izuzetan doprinos je ostvaren na polju humanodine robotike, na kreiranju novih matematičkih modela i softverskih rešenja, na analizi stabilnosti i sistema kontrole, kao i na ponuđenim rešenjima za kretanje dvonožnih robota (androida), koja se i dan danas koriste u svetu. Povodom pola veka humanoidne robotike u Srbiji, značaju, uticaju i dostignućima koja je ostvarila, današnja emisije je povećena socio-kulturološkim aspektima ovog fenomena.

Autorka priloga je Marina Zec.
Urednik i voditelj mr Ljubica Krminac.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво