Svaštara

U podne će biti saopšten dobitnik NIN-ove nagrade. Sa lica mesta, javlja je naš reporter, Svetlana Mladenović.

NIN-ova nagrada, za roman godine, dodeljuje se danas, po 64. put. Romani koji su ušli u najuži izbor su: „Srodnici" Jovice Aćina, „Gorgone" Mire Otašević, „Luzitanija" Dejana Atanackovića, „Danas je sreda" Davida Albaharija i „Srebrna magla pada" Srđana Srdića. Izbor je napravio žiri u sastavu: Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.
Vaučeri za letovanje u Srbiji stižu nam i ove godine. Moći će da ih dobiju građani koji su: penzioneri ili nezaposleni, ratni i vojni invalidi ili zaposleni sa primanjima manjim od 60.000 dinara mesečno, ili pak korisnici prava na dodatak za tuđu negu i pomoć. Pravo na vaučere imaju i članovi uže porodice palih boraca kao i poljoprivrednici - upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Za dodelu 80.000 vaučera za podsticaj domaćeg turizma u 2018. godini opredeljeno 400 miliona dinara, izjavio je Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić. O tome detaljnije pričamo u rubrici „202 povoda". Pripremila Ružica Zorkić Radičević.

Godina je 2018, drugi milenijum je postao punoletan i čini se da je pitanje - Koji ti je omiljeni film? - ustupilo mesto novom - Koja ti je omiljena serija? Nekada je postojala jasna podela na filmove, čeda velikog platna, i serije, nešto skromnije rođake filma, koja ordinira na malim ekranima. Danas, međutim, kao da nema filma koji ne planira da se prepakuje u seriju i kao da nema serije koja ne vapi za tim da se snima filmskom tehnikom. Gde su tu domaće serije? U vrtlogu repriza? U sumnjivim statistikama po kojima baš svaka obara „rekorde gledanosti"? A kako bi izgledala serija o našim političarima? Saznaćete u „Veliki bljak", Miodraga Stošića.

„Moskovski cirkus na ledu", u okviru nove evropske turneje prvi put gostuje u Srbiji, nakon nastupa pred više od 200 miliona gledalaca u više od 50 zemalja. Program prilagođen izvođenju na ledu, ali sa svim elementima akrobatike i pratećih sadržaja koji i čine jedan cirkus izvodi se uz spektakularne svetlosne efekte koji doprinose magiji, u koju svojim nastupom uvode i gledaoce. Više detalja, saznaćete posle 13 časova.

Premijer Japana danas je gost Srbije a uskoro nam dolazi i nekoliko njegovih sunarodnika iz sveta muzike. Japanska umetnička grupa „JapaLkan", poznata po negovanju balkanskog melosa i izvođenju muzike sa ovih prostora, održaće svoj prvi koncert u Beogradu pod nazivom „Srpski koncert - voljenoj srpskoj zemlji" 19. januara. Koje naše pesme izvode i na koji način, čućete već na početku današnje Svaštare.

Odbojkaška reprezentativka Srbije, Ana Bjelica, član je ekipe koja je na proškogodišnjem Evropskom šampionatu održanom u Azerbejdžanu i Gruziji, osvojila zlatnu medalju. U svojoj kolekciji ima i bronzano odličje sa Šampionata Evrope 2015. O uspesima, za „Mnogo smo najjači" sa zlatnom reprezentativkom razgovarala mr Biljana Šujdović.

Ugljeni hidrati su danas onaj inkriminisani deo hrane. Svima koji se bore sa viškom kilograma savetuje se da izbace namirnice koje sadrže ove elemente. Ipak, ima i stručnjaka koji smatraju da ih ne smemo sasvim izbaciti iz dnevnog menija. Na koji način se treba postaviti ka ugljenim hidratima priča nam, u rubrici „Da si živ i zdrav", koleginica Milena Milićević.

Voditelj: Miodrag Stošić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво