Vizija

Đorđe Stanojević

Đorđe Stanojević je bio znameniti srpski fizičar, astronom i rektor Univerziteta u Beogradu. Ovaj izuzetni čovek i patriota je pored ostalog zaslužan što je u Beograd uveo prve električne tramvaje i osvetljenje, ali i za izgradnju prvih hidroelektrana na Đetinji, Vučjanki, Nišavi i drugim rekama, od kojih su mnoge u upotrebi i danas. Zahvaljujući Stanojevićevom zalaganju Beograd je 1893. dobio termoelektranu, samo 12 godina posle prve u svetu, a bio je i jedini čovek koji je uspeo da u Srbiju dovede Nikolu Teslu, sa kojim je bio vršnjak i prijatelj.

Povodom 160-godišnjice od njegovog rođenja, u Istorijskom muzeju Srbije je otvorena izložba o slavnom naučniku: "Đorđe Stanojević - Čovek koji je osvetlio Srbiju'', koja na veoma zanimljiv način rekonstruiše radni kabinet profesora Stanojevića, kako bi publika doživela ambijent i osetila atmosferu u kojoj je stvarao.

Nebojša Damjanović, istoričar, koji je jedan od saradnika na postavci, za "Viziju" govori koliko je Stanojevićev rad bio značajan za srpsko društvo krajem 19. i početkom 20. veka, s obzirom na to da je dao konkretan doprinos u smislu nauke, emancipacije i privrednog napretka.

Autor priloga je Petar Protić.
Kroz emisiju vodi Jelena Knežević.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво