Širom zatvorenih očiju - Samo srcem se dobro vidi

I u ovoj noći družićemo se uz vatromet opuštajućih i zanimljivih tema: Pravoslavna Nova godina, Kalendar, Smernost, Sećanja, Poštenje, Pravda, Uspeh, Sreća, Mladost, Starost, Savest...

Mnoge zemlje i narodi su, osim službene proslavljali i tradicionalnu Novu godinu, pa među njima i Srbi, čija Nova godina pada na Mali Božić ili na Vasiljevdan, 14. januara. Četrnaestog januara je praznični dan u Božićnom svetkovanju i Vasiljevdan, koji je krsno ime pojedinih rodova.
„Kada je za kalendarski početak Nove godine uzet 1. januar, onda je Mali Božić počeo da važi kao Srpska Nova godina", pisao je u „Kalendaru srpskih narodnih običaja i verovanja" Mile Nedeljković.
Dakle, 14-ti januar je prvi dan Nove godine prema Julijanskom kalendaru, kojeg se pridržavaju srpska, ruska, gruzijska i nekoliko malih pravoslavnih crkava, četiri stare Patrijaršije - Vaseljenska, Jerusalimska, Antiohijska i Aleksandrijska i svi Svetogorski manastiri.
Posle Drugog svetskog rata kod nas je proslava pravoslavne Nove godine ili srpske; kako se u narodu češće kaže; dugo bila praktično zabranjena i krišom je proslavljana, a ove nedelje u najnovijoj reportaži o Beogradu, britanski „Indipendent" poziva čitaoce da 13. januara proslave Novu godinu po julijanskom kalendaru u srpskoj prestonici, predlaže koje znamenitosti da obiđu, gde da jedu, piju, kupuju.

Slušajte nas na FM 104,0 Megaherca i preko Interneta.
Link za slušanje našeg Radija: http://tinyurl.com/Beograd202
Kontakt: ++381 11 3249 202 * SMS: 064 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com

Izbor muzike i produkcija: NENA OGNjENOVIĆ TRKULjA.
Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво