Super Nova Vizija

70 godina Instituta za srpski jezik SANU

U toku prve novogodišnje nedelje, redakcija emisije je odabrala teme koje su obeležile minulu godinu, koncipirane kroz kulturološke prikaze o istaknutim ličnostima, ključnim događajima i važnim jubilejima. To je prilika da se podsetimo zbog čega, sa kim i čime smo imali prilike da se ponosimo u 2017. Ali i da analiziramo zašto su ti brojni uspesi svojevrsna garancija za budućnost naše kulture.

Važan jubilej koji je obeležen u prethodnoj godini, a kojeg se podsećamo, jeste 70 godina postojanja Instituta za srpski jezik SANU. Možemo slobodno reći da je to ujedno i sedam decenija mukotrpnog rada na nimalo jednostavnom strateškom zadatku - očuvanja srpskog jezika i kulture. Ali, danas je to vrlo moderna ustanova budući da u Institutu radi pretežno mlad i perspektivan kolektiv koji broji 65 istraživača, koji je u protekloj deceniji postizao velike rezultate. Jedan od važnijih zadataka na kojima rade jeste sistematski rad na digitalizaciji građe i rečnika. Tako je započeta i digitalizacija građe za Rečnik SANU, a postavljene su i dve onlajn platforme. Prva je nazvana „Prepis" sa digitalizovanom rukopisnom građom iz Prizrena. Druga onlajn rečnička platforma je „Raskovnik", u okviru kojeg se razvija napredno okruženje za digitalizaciju srpskog rečničkog nasleđa i razvoj alata za istraživanje srpskog jezika i kulture.

Zbog svega toga, ova ustanova predstavlja centralno mesto za sistematsko proučavanje srpskog jezika i izradu kapitalnih rečnika i leksikografskih dela, a u njegovu istoriju upisana su vodeća imena naše lingvistike 20. veka poput Aleksandra Belića, Pavla Ivića i Mitra Pešikana. O najvažnijim projektima i istorijskoj važnosti Instituta za srpski jezik SANU, za naš program govorila je dr Jasna Vlajić Popović, direktorka, sa kojom je razgovarao Petar Protić.

Voditeljka emisije je Jelena Knežević. 

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво