Svaštara

''Kristali'' u 202 povoda

Kultni album grupe "Kristali", "Dolina ljubavi" slavi dvadeseti rođendan a na žurku ste pozvani svi, 15. decembra u sali Amerikana Doma omladine. Očekuje vas izvođenje svih pesama sa albuma, koji ovih dana doživljava i svečano reizdanje. Lider "Kristala", Dejan Gvozden ističe da je u imenu benda sadržana njihova filozofija toga da sve treba da bude jasno i oštro a da li će i koncert biti takav saznajte u "202 povoda" koje danas vodi kolega Miloš Popović.

Izložba "50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji" otvorena je u galeriji "Prozor". Postavka obuhvata 100 fotografija 25 autora različitih generacija koji su dali značajan doprinos promovisanju rokenrola i koncertne rok fotografije. Na izložbi se mogu videti fotografije sa prve Gitarijade održane na Sajmu u Beogradu 1966. godine, sa "Hajdučke česme" 1977. godine, sa "Bum" festivala u Novom Sadu 1978. kao i sa prvog koncerta inostranog pank benda u Srbiji održanog 1980. godine u Hali Pinki, sa prvog "BROF" festivala 1981. godine, sa Zaječarske gitarijade i "Egzita". Postavka će moći da se pogleda do 17. decembra a o svemu tome detaljnije koleginica Vanja Stamenković.
Koliko značaja pridajemo prošlosti? Stara je izreka da je istorija učiteljica života ali da li postoji opasnost da ako se previše bavimo prošlošću počnemo i da živimo u njoj, bez snage da se vratimo u realnost? U svakom slučaju, prošlost ne možemo da promenimo ali iz nje možemo da izvučemo pouke i o tome nam u rubrici "Moda 202" priča koleginica Olivera Perić.
Da li ste čuli da u Brazilu, klovn koji je svojevremeno postao političar sad planira da se vrati svom starom zanatu, jer je politika izgleda preveliki cirkus i za jednog profesionalnog klovna. Ako bude dolazio u Srbiju savetujemo mu da pazi kako hoda, jer se planira novi zakon koji će kažnjavati čak i za hodanje u pijanom stanju. I dalje je željan da nas otrezni svojom satirom Dragutin Rokvić u rubrici "Kvaka 202".
Jovanka Božić je pesnikinja iz Valjeva. Na čuvenom internacionalnom haiku takmičenju "Kusumakura" koji se tradicionalno održava u Japanu, postojbini haiku poezije, osvojila je drugu nagradu. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za prozu i poeziju. Ove godine dobila je i prvu nagradu na haiku konkursu u Hrvatskoj. Pored poezije, bavi se i slikanjem. Do sada je imala brojne samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu. O svojim uspesima govoriće u rubrici "Ambasador Srbije", koju je pripremila koleginica Slađana Savić.
Ciklus ''Božićno-novogodišnji koncerti" čine programi kojima se obeležavaju praznici od Božića po gregorijanskom kalendaru, zatim Nove godine potom i Božića i Nove godine po julijanskom kalendaru. Manifestacija se dešava u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, koja nastoji da ulepša svojim sugrađanima praznični period od polovine decembra do polovine januara, ali i da obogati umetničku ponudu grada. Detaljnije o tome u poslednjem satu Svaštare.

Voditelj: Miodrag Stošić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво