Povišen ton

Mlađi tinejdžeri u Srbiji, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Instituta za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut'', nervozni su, razdražljivi, poročni i često nasilni.

Da li ove rezultate možemo i drugačije da protumačimo, osim kroz želju za još kontrole, kazni i nadzora?
Svako šesto dete reklo je da je zlostavljalo vršnjake. Takođe, veliki broj dece izjavio je da su nervozna, razdražljiva, da slabo spavaju i da su opterećeni obavezama, kao i da u proseku sa 15 godina stupaju u seksualne odnose, piju, koriste marihuanu.
Ko je toliko "pokvario" decu i šta nam ovi rezultati govore ili ne govore? Ko će i šta na osnovu ovih pokazatelja preduzeti, kako reaguju institucije a kakav je vaninstitucionalni pristup ovoj problematici i kako je u školskoj klupi bilo generacijama pre termina "vršnjačko nasilje"? Kako to da je, uprkos svemu ovome, gotovo 80 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole izjavilo i da je zadovoljno svojim životom?
Na ova pitanja zajedno tražimo odgovore, uz naše sagovornike: Dr Jelenu Gudelj Rakić, glavnog istraživača i načelnika Centra za promociju zdravlja u institutu "Batut", Jelenu Kovinčić, vaspitača, koordinatora Centra za mame - Šid, autorku tekstova na sajtu Mamino blago i majku dvoje tinejdžera a prenosimo i najave iz Ministarstva prosvete o tome kako će pristupiti rešavanju ključnih problema pomenutih u ovom istraživanju.

Na današnji dan 1891. godine rođen je Milan Vujaklija, leksikograf i prevodilac, a njegov Leksikon stranih reči i izraza i dalje je veoma tražena knjiga za kućnu biblioteku. Posvećujemo mu rubriku "Datum, vreme, mesto" u drugom satu emisije a najavićemo i subotički Zimski vašar koji će uz očuvanje tradicije narodnih rukotvorina, promociju zanatskih proizvoda, domaće i organske hrane, odnosno regionalne gastronomije biti održan sedmi put od 5. decembra 2017. do 13. januara 2018. godine u centru Subotice.

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво