Vizija

Tema: 50 godina Zavoda za kulturni razvitak

Malo je ustanova kulture koje u ovo vreme tranzicije nisu doživele promene. Zavod za kulturni razvitak koji upravo obeležava 50. godišnjicu od svog osnivanja je jedna od tih institucija, čiji istraživači podjednako dobro rade kao i u vreme osnivanja kada su materijalne mogućnosti bile bolje nego danas.
Ovu ustanovu je osnovao Stevan Majstorović, koji je inače davao ton kulturnoj politici države u posleratnom periodu i koji je na jednom studijskom putovanju po SAD došao na ideju o osnivanju zavoda koji bi pratio dešavanja u kulturi, proučavao ih i predlagao državnim forumima koji su raspolagalu vlašću i novcem, kako da rešavaju probleme i kako da unapređuju kulturni život u tadašnjoj Srbiji.
Specifičnost ove ustanove danas je stučni kadar: sociolozi, istoričari i politikolozi, koji se bave istraživanjima, dokumentacijom i izradom studija i analiza koja se objavljuju u časopisu "Kultura" ili se u formi izveštaja i predloga predstavljaju državnim organima koji odlučuju u oblasti kulture.
O istorijatu, aktuelnom trenutku i budućnosti Zavoda za kulturni razvitak za „Viziju" govore Marina Lukić Cvetić, v.d. direktor, Siniša Stefanović, istoričar i Slobodan Mrđa, sociolog.
 
Voditelj: Ljubica Krminac
Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво