Vizija

Teme: Izložba o svadbama (Novi Sad) i vunenim predmetima (Beograd)

U Muzeju grada Novog Sada postavljena je izložba o identitetskoj važnosti svadbe kao fenomena srpske tradicije. Viši kustos Dušanka Marković postavku je nazvala Hajde, brate, kupi svate - srpska svadba, na osnovu istovetne rečenice koja je utkana u peškire koji se koriste kao obredni svadbarski predmeti. Ovde su, na atraktivan način - kroz fotografije, scenske elemente i tekstove - objašnjeni brojni svadbeni običaji i nemene predmeta, čime se istovremeno pojašnjavaju nove porodične relacije koje se putem svadbe uspostavljaju, o čemu saznajemo u prilogu Petra Protića.
Izložba vunenih predmeta, autorke Smiljke Mišković, otvorena je u utorak u Etnografskom muzeju u Beogradu. Predstavljeni su savremeni upotrebni predmeti kao što su tepisi, fotelje, lusteri i drugi kućni nameštaj, a sve to u tehnici pustovane vune. To je stara, skoro zaboravljena tehnika gde se sabijanjem ili ćebanjem vune, koja je prethodno obrađena kod vunovlačara, pravi tkanina najfinijeg kvaliteta koja se po volji može farbati, krojiti i ukrašavati, a o tome priču donosi Rajko Milošević.

Kroz emisiju vodi Ljubica Krminac.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво