Venecijanski karneval i barokna opera

„Da nije bilo Venecije, opera ne bi zvučala isto”, rekao je muzikolog Pol Etkin o gradu u kome je u barokno vreme postojao veliki broj pozorišta i koji je bio od ključnog značaja za razvoj operskog žanra.

U tome je važnost imao i Venecijanski karneval jer je za kompozitore bilo pitanje prestiža da im opera bude izvedena u vreme njegovog održavanja. Venecija je bila grad u kojem je oformljeno i prvo javno opersko pozorište, upravo za vreme karnevala 1637. godine. 

Mnoga istorijski značajna operska ostvarenja velikih baroknih kompozitora doživela su premijeru na Venecijanskom karnevalu, poput onih čije ćete odlomke moći da slušate u današnjoj emisiji. To su: kapitalno delo Klaudija Monteverdija „Krunisanje Popeje", opera „Siroe, kralj Persije" Leonarda Vinčija, „Artakserks" Johana Adolfa Hasea, „Agripina" Georga Fridriha Hendla ili opera „Armida" Antonija Vivaldija.
U rubrici „Antikoskop" govorimo o prvom javnom pozorištu i planovima za njegovu rekonstrukciju, venecijanskom baroknom teatru „San Kasijano".

Emisiju uređuje i vodi Bojana Žižić.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво