Vandalizacija "Beskonačnog stuba" Branislava Nikolića; Marija Vauda, radionica "Slika i znanje"

Gosti emisije su Branislav Nikolić i Marija Vauda

Skulptura "Beskonačni stub" Branislava Nikolića, koja se nalazila u parku u centru Čačka, teško su oštetili za sada nepoznati vandali, zbog čega je iz bezbednosnih razloga uklonjena sa glavnog gradskog trga. Skulptura je bila deo zajedničke izložbe "Preživeti rad" Žolta Kovača i Branislava Nikolića u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović". Organizator izložbe, Umetnička galerija "Nadežda Petrović", podnela je policijskoj upravi u Čačku prijavu protiv NN lica za uništavanje skulpture, ali iako je ceo trg pokriven nadzornim kamerama, do sada nije bilo reakcije nadležnih organa. Inače, "Beskonačni stub" je skulptura sačinjena od 11 nanizanih keramičkih WC šolja u obliku stuba koji se pruža ka nebu, kao svojevrsna cinična reinterpretacija čuvenog Brankušijevog "Beskonačnog stuba".

Čim je postavljena u decembru mesecu skulptura je izazvala burne reakcije u javnosti, a posebno u medijima i na društvenim mrežama. Sam Nikolić smatra da vandalizam jeste odraz stanja u društvu i agresije prema svemu što nam se ne sviđa ili ne razumememo. Gost emisije biće Branislav Nikolić.

Već 6 godina, umetnici Marija Vauda i Nikola Pilipović održavaju radionicu crtanja i slikanja pri Društvu "Sava" - Društvu Slovenaca u Beogradu", ali ne kao običnu umetničku školu, koja podučava amatere, već kao koncepcijski zaokružen projekat zajedničkog istraživanja posmatranja i umetničke interpretacije. To se posebno odnosi na poslednje dve radionice kada je u fokusu istorija umetnosti i to i kao materijal i kao referenca za razmišljanje i stvaranje sopstvene slike.

"Zadatak odabira originalnih slikarskih i vizuelnih dela iz istorije umetnosti, reinterpretacija, traženje i uočavanje ‘svog' detalja, njihovo spajanje u jednu novu celinu, svakoga od učesnika je nateralo da pogleda mnoštvo reprodukcija, monografija, autorskih izbora istorije umetnosti, koje su im na raspolaganju, da ih propusti kroz svoj filter i da ih, tako osvežene, složi u svoj raspored-sintaksu i iznenađujuće, atraktivne kompozicije", naveli su Marija Vauda i Nikola Pilipović. Gošća će biti Marija Vauda.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво