Srbi u regionu

Rasuti narod

Litije u pravoslavnom doživljaju predstavljaju molitveni hod koji sjedinjuje verujuće, donosi blagodet i osvećuje sela, gradove i zemlju. U Crnoj Gori danas one su i više od toga. Postale su metafora protesta, otpora i borbe za očuvanje ljudskih, verskih i identitetskih prava. Da sve nije neuobičajeno mirno, tiho i dostojanstveno bilo bi "već viđeno".

Ipak sve govori da se proces konstituisanja nacionalnih država na prostorima eks Jugoslavije nastavlja i da, kao i do sada, najviše kači i boli Srbe. Iako svoji na svome oni su van matične države prinuđeni da se i dalje, sa manje ili više teškoća, bore za osnovna prava na jezik, kulturu, identitet pa i opstanak.

Položaj, status i budućnost oko dva miliona Srba rasutih po zemljama regiona danas je tema emisije Rečeno i prećutano. O njihovim problemima, ciljevima i perspektivi govore Milorad Pupovac, poslanik Hrvatskog sabora, profesor Jelica Stojanović, predsednica Matice srpske u Crnoj Gori i istoričar i predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво