„Soko hoće visoku liticu, Soko neće žabu iz lužine"

Emisiju "Kontrapunkt" posvećujemo prof. dr Ilji Mihajloviču Čislovu, istaknutom prevodiocu, slavisti, esejisti i publicisti koji je preminuo 16. decembra 2019. u Moskvi u 55. godini života.

Sahranjen je na slavu Svetog Nikolaja, na Alabuševskom groblju u Moskvi. Ilju Mihajloviča odlikovala je velika ljubav prema srpskom narodu i najdublje znanje o njegovoj istoriji, kulturi i nacionalnoj tradiciji. Veliki je doprinos I.M. Čislova srbistici i slavistici uopšte, kao i ruskom novinarstvu. Njegovi velemajstorski umetnički prevodi prepoznati su u profesionalnom okruženju kao najbolji. Neuporedive domete, Čislov je dostigao kao urednik i prevodilac sabranih dela Svetog Nikolaja Srpskog, kao i poeme „Luča mikrokozma" mitropolita i vladara Crne Gore Petra Drugog Njegoša koga je Čislov smatrao za "najvećeg srpskog i najvećeg južnoslovenskog pesnika, koji je po svom pesničkom daru jednak našem Puškinu". Desetine pesničkih zbirki najboljih srpskih pesnika koje je Čislov preveo, Antologija srpske poezije koju je sastavio, takođe su neprocenjiv doprinos slovenskoj filologiji.

O Ilji Čislovu za Kontrapunt govori prof. dr Radmilo Marojević, a slušaoci će biti u prilici da čuju deo intervjua sa prof. dr Iljom Čislovom, nastalog na brodu Princeza Anastasija tokom održavanja jubilarnog 150. Sveslovenskog sabora u Moskvi i Petrogradu, 2017. godine.

Autor emisije Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво