Znakovi

Umetnost devedesetih

Povodom otvaranja izložbe "Devedesete: Rečnik migracija" u Muzeju Jugoslavije, o kojoj ćemo govoriti sledeće subote, danas u Znakovima fokusiramo umetnost devedesetih, kao jedan politički, društveni, kulturni i umetnički specifikum.

Umetnost devedesetih u Srbiji započela je tu dekadu kao deo "jugoslovenskog kulturnog prostora" da bi izbijanjem rata, finansijskim, moralnim i političkim sunovratom, kroz borbu za opstanak, ali i dignitet, uspela da produkuje neke od najboljih dela sveukupne nacionalne umetnosti. Termini kao što su "umetnost zatvorenog društva" ili "kreativni eskapizam" samo donekle objašnjavaju strategije umetnika u borbi za istinsku umetnost, onu koja ne priznaje granice, ni one iznutra ni one spolja, onu koja govori univerzalnim jezikom i pokazuje da je "Beograd svet".

U prvim godinama dvehiljaditih u Znakovima su vođeni razgovori s glavnim akterima scene, i iz tih razgovora danas ćemo čuti delove koji najbolje daju uvid u umetnička dešavanja tokom devedesetih godina XX veka.

Za Znakove govore: Irina Subotić, Lidija Merenik, Jasmina Čubrilo, Darka Radosavljević, Dejan Sretenović, Ješa Denegri, Miško Šuvaković, Jovan Despotović, Mileta Prodanović i Stevan Vuković.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво