Poezija uživo! - Veče Pera Zupca u Nišu

U okviru programskog ciklusa Poezija uživo! koji organizuje Radio Beograd 2, u ponedeljak 16. decembra od 19 časova, održaće se veče Pera Zupca u Narodnom pozorištu u Nišu, uz direktan prenos na talasima Radio Beograda 2.

Pero Zubac (Nevesinje, 30. maj 1945) je srpski književnik. Osnovnu školu završio je u rodnom Nevesinju, gimnaziju u Lištici i Zrenjaninu. Studirao je književnost južnoslovenskih naroda na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Član je „Udruženja književnika Srbije" i „Društva književnika Vojvodine" .

Objavio je preko pedeset knjiga poezije, dvadeset knjiga pesama za decu, jednu knjigu eseja, lirsku studiju o Lenki Dunđerskoj, tri knjige parodija na jugoslovensko pesništvo (Pantologija nova, Smejuljci, Perodije), 16 antologija jugoslovenskog i stranog pesništva. Pesme su mu prevođene na preko dvadeset svetskih jezika. Nalazi se u desetak stranih i preko tri stotine srpskih antologija poezije. Najpoznatiji je po svojoj čuvenoj poemi „Mostarske kiše".

Napisao je scenarija za osam dokumentarnih filmova i celovečernji film "Centar filma" iz Beograda o Jovanu Jovanoviću Zmaju. Kao televizijski autor i urednik napisao je i realizovao preko četiri stotine scenarija za dokumentarne, muzičke, zabavne, umetničke i emisije za decu i mlade. Bio je urednik popularnih jugoslovenskih serijala za decu "Muzički tobogan" i "Fazoni i fore" i popularne serije klasične muzike Radio-televizije Srbije „Harmonija sfera".

Za književni rad nagrađen je svim značajnim domaćim priznanjima, kao što su: „Goranov vijenac", „Goranova plaketa" za književnost za djecu, „Jovan Popović", „Žarko Vasiljev", „Oktobarska nagrada" Novog Sada, „Povelja Novog Sada", „Nagrada oslobođenja Mostara", „Zlatna plaketa grada Vukovara", „Velika povelja grada Kraljeva", „Nagrada oslobođenja Kikinde", „Stražilovo", „Zmajev štap", Nagrada Sremskih Karlovaca "Pavle Adamov", Nagrada "Zmajevih dečjih igara" za književnost za decu, nagrada "Stara maslina" za književnost za decu, „Zlatni ključić" Smederevske pesničke jeseni za književnost za decu, „Zlatna čaša" manifestacije „Čaša vode sa izvora", „Nagrada oslobođenja Vojvodine", Godišnje nagrade „Radio Beograda".

Karte za veče Pera Zupca mogu se preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta u Nišu.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво