Autogram

„Moj cilj je da stvorim muziku ne za snobove, već za sve ljude.“

U prvom Autogramu ove nedelje urednica Gorica Pilipović predstavlja prvu od neverovatnih 70 simfonija američkog kompozitora jermenskog porekla Alana Hovanesa.

Hovanes je rođen 1911, a preminuo je na kraju HH veka - 2000. godine. Počeo je da komponuje još u detinjstvu, a od mladosti se zainteresovao za meditaciju i misticizam. U njegovim ranim delima očituje se uticaj renesanse, a u harmonskom jeziku - kasnog romantizma. Početkom 40-ih godina revidirao je stil kako zbog sklonosti ka meditaciji, tako i zbog kritika koje je dobio od Leonarda Bernštajna i Arona Koplanda. Mnoga rana dela je i uništio. Potom se zainteresovao za jermensku muziku, a zatim i za druge, uglavnom, azijske kulture koje je upoznao na brojnim putovanjima.
„Moj cilj je da stvorim muziku koja nije za snobove, već za sve ljude, muziku koja je prelepa i isceljujuća. Teška i komplikovana muzika me ne zanima ako ne mogu da je načinim i lepom. Veoma je lako pisati komplikovanu muziku.
Ja želim da u melodiji i zvuku postignem ono što kineski slikari zovu rezonanca duha. Što je veći emocionalni intenzitet, to je veća i jednostavnost", smatra Hovanes.

 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво