Hipokratija

Onkološka urologija

Tema je onkološka urologija i kakvi su dalji izgledi u Srbiji u borbi urologa sa zloćudnim i često smrtonosnim tumorima mokraćnih organa, a pored toga i s tumorima genitalnih organa muškaraca. Gost današnje emisije je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Zoran Džamić, specijalista urolog i direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije.

Istorijski gledano, urologija kao deo medicine posvećena je mokraćnom sistemu, a uz to, kada su u pitanju muškarci, i reproduktivnim organima, svoje početke ima u davnim vremenima, zato što su ljudi, a naročito muškarci, u raznim periodima života počinjali da se bore sa teškoćama pri mokrenju, s kamenom u mokraćnim putevima, s tumorima testisa i mnogo čim drugim što ih je često stajalo života. Lečenje uroloških problema oduvek je postojalo, ali to se ne može reći i za povoljne rezultate lečenja. Njih nije bilo. Tek pojava modernih instrumenata i znatno kasnije i antibiotika, doveli su do revolucionarne transformacije u urologiji, jer je smanjena velika smrtnost posle bilo kog do tada primenjivanog hirurškog postupka.

Onkološka urologija, tj. deo urologije koji se bavi raznim tipovima kancera, predstavlja najveći i najteži deo opšte dnevne urološke prakse. To je zato što su urološki tumori vrlo česti, a neki i najčešći među zloćudnim tvorevina u telu čoveka.
Kancer prostate je jedna od uobičajenih medicinskih tema u štampanim i elektronskim medijima, zato što je on zlo broj jedan u muškom delu populacije. Osim toga, kao direktan uzrok smrti na drugom je mestu u nizu ubica koji se javljaju i rastu na drugim mestima u telu. Kancer mokraćne bešike je takođe čest i zauzima peto mesto među zloćudnim tvorevinama u telu muškaraca. Kancer bubrega pokazuje u svetu i u Srbiji porast učestalosti po stopi od 2 do 4 odsto godišnje.
Srećom, rana dijagnoza kancera uz pomoć moderne opreme kojom raspolaže i KCS, omogućava njihovo uspešno odstranjivanje u ranoj fazi bolesti, što često donosi izlečenje. U protivnom, smrtnost od karcinoma bubrega je oko 40 odsto i to u toku lečenja. Na nesreću, izgledi za uspešno lečenje uznapredovalih i rasejanih, tj. metastatskih uroloških tumora veoma su mali.
Tumorti testisa zauzimaju posebnno mesto u onkološkoj urologiji. Oni se viđaju među mlađim ljudima i odlično se leče čak i kad je bolest uznapredovala. To se smatra primerom pobede moderne medicine, a posebno onkološke urologije nad kancerom.

O strategiji u ratu sa zloćudnim i smrtonosnim bolestima u urologiji, govoriće naš današnji gost, uvaženi profesor dr Zoran Džamić.

Emisiju priprema i vodi Momčilo B. Đorđević.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво