Kako slušati muziku?

Muzički klasicizam

Ciklus emisija Kako slušati muziku ovog meseca posvećen je jednom od najznačajnijih i najuticajnijih stilova u istoriji - muzičkom klasicizmu. Tokom četiri emisije, urednica i voditeljka Zorica Premate govoriće o nastanku, konceptualnoj osnovi i razvoju ovog stila kroz njegove estetske postulate, a posebnu pažnju pokloniće raznim pojmovima, među kojima su: simetrija, sklad, kontrast, dramatika i dramaturgija, duhovitost, humor i humanizam.

18. vek je za muzičku umetnost bio vek velike stilske prekretnice i raznovrsnosti, vek u kome su, između ostalog, instrumentalna muzika i njene autohtone forme definitivno ostvarile prevagu nad vokalnom muzikom. Takođe, to je bio i vek kada su, opet sudbinski za istoriju muzike, svetovni muzički oblici i žanrovi zauvek nadvladali duhovne, a muzika je ostvarila primat u odnosu na ostale umetnosti. Osim u arhitekturi i drami, klasicizam ni u jednoj od umetnosti nije ostvario toliko razgranatu, bogatu, sadržajnu i sveobuhvatnu stilsku matricu.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kako slušati muziku Kako slušati muziku

Autor:
Zorica Premate, Gorica Pilipović i Bojana Žižić

Šta čujemo? Šta slušamo? Kako slušamo? Šta uočavamo, a šta propuštamo? Na koje elemente se osloniti? Na ova i niz drugih pitanja pokušava da odgovori emisija Kako slušati muziku. [ detaljnije ]