Znakovi

Poklon-zbirka Save Stepanova

Fundusi naših muzeja su prevashodno sazdani na poklonima, kolekcijama koje su pojedinci poklonili svom narodu ili zaveštali svojoj državi. Novosadski istoričar umetnosti, Sava Stepanov je od sedamdesetih godina prošlog veka kritičarski pratio likovu scenu, pre svega u Vojvodini, ali i u Srbiji i Jugoslaviji. Kao svojevrsni "nuz-prozvod" kritičarskog i istoričarsko umetničkog delovanja Save Stepanova nastala je spontano zbirka umetničkih dela koja, zahvaljujući stručnosti "kolekcionara", reflektuje karakter umetnosti svog vremena, pa može da se posmatra i kao simplifikovan pregled vojvođanske scene od sedamdesetih godina prošlog veka do početka novog milenijuma.

Kolekciju čine 75 umetničkih dela 57 autora i podeljena je u 3 celine: slikarstvo, skulptura i konceptualna umetnost. Poklonjeni radovi za Galeriju Matice srpske predstavljaju bazu za proširenje sopstvene kolekcije delima iz perioda moderne i postmoderne umetnosti. Dela iz Poklon-zbirka Save Stepanova predstavljena su na istoimenoj izložbi koja je trajala od 18. jula do 7. septembra, a čiji su autori mr Danilo Vuksanović i Miroslava Žarkov.

Izložbu prati publikacija "Poklon-zbirka Save Stepanova" sa uvodnom rečju dr Tijane Palkovljević Bugarski, razgovorom sa darodavcem Savom Stepanovim, koji je vodio mr Danilo Vuksanović, raspravnim tekstom Miroslave Žarkov i katalogom poklonjenih radova.

Gost Znakova biće Sava Stepanov.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво