Od zlata jabuka

„Ljubav, vera i nada“

U današnjoj emisiji pod nazivom „Ljubav, vera i nada" slušamo pesme o ljubavi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas svete mučenice Ljubav, Veru i Nadu i majku im Sofiju a mi ih se sećamo kroz priču o njihovom stradanju. Govorićemo o značenju ovog praznika za hrišćane ali ćemo napraviti korelaciju sa fenomenom tri sestre ili tri devojke u narodnoj književnosti.

Tri sestre - Ljubav, Vera i Nada dobile su imena prema najvećim hrišćanskim vrlinama čije su otelovljenje one i postale. Priča o njihovom stradanju šalje poruku vernima kako da žive ne bi li zaslužili večni život.
Motiv tri sestre ili tri devojke i generalno je veoma čest, ako govorimo o pričama, legendama ili narodnim pesmama. O ovoj temi je već bilo reči u našoj emisiji. Najčešći scenario je sledeći - tri devojke ili tri sestre razgovaraju o tome šta je u životu najvažnije. Dok prva uglavnom mašta o zlatu, a druga o srebru, treća je ta koja teži ljubavi. Ovakav sadržaj učinio je pesmu o trima devojkama vanvremenom, iako je ona zapravo veoma stara, seoskog porekla, sa čak mogućim ritualnim značenjima. Što se muzičkog repertoara emisije tiče, ostajemo u domenu tog čarobnog broja 3.

Autor: Tijana Stanković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво