Rečeno i prećutano

EKSTREMIZAM NA LEVICI I DESNICI

I u zemljama sa viševekovnom demokratskom tradicijom sve je teže, ako nije i nemoguće, dati odgovor na pitanje šta je desnica a šta levica. Politička konfuzija postala je globalni fenomen.

Ako posmatramo istoriju obnovljenog srpskog višestranačja, od početka devedesetih godina prošlog veka pa do sada, potpuna konfuzija oko pitanja šta je levica a šta desnica javlja se kao konstanta. U tradicionalnoj podeli, naime, desnica se zalaže za tradicionalne vrednosti, za očuvanje pozicije moći vladajućih krugova, i nacionalno je obojena. Levica se zalaže za socijalnu pravdu, za promene koje uslovljavaju napredak društva i teži ka internacionalizmu. U Srbiji se, međutim, pojavljuju stranke levice koje propagiraju nacionalizam, stranke desnice koje program baziraju na borbi za socijalnu pravdu, stranke koje se zalažu za radikalni kapitalizam a bore se protiv kapitalista...

Od klasičnih podela na levo, desno i centar ostalo je veoma malo, ali ono o čemu se sve više govori, na šta se u stručnim analitičarskim krugovima sve više upozorava jeste porast ekstremizma i na levici i na desnici.

Gošće u emisiji: prof. dr Marija Đorić, iz Instituta za političke studije, i prof. dr Mina Zirojević, iz Instituta za uporedno pravo.

Autor: Dušanka Petrović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво