Čitač

Današnje izdanje emisije "Čitač" posvetili smo knjizi "Biographia  Literaria " Samjuela Tejlora Kolridža.

S. T. Kolridž (1772-1834), engleski pesnik, filozof i kritičar, jedan je od najistaknutijih predstavnika prve generacije engleskih romantičarskih pesnika. Široj čitalačkoj publici poznat je kao autor pesama „Balada o starom mornaru" i „Kristabel". Zajedno sa Vordsvortom objavio je „Lirske balade", sigurno najznačajniju pesničku zbirku i svojevrsni manifest engleskog romantizma.

U kasnijim godinama ređe objavljuje poezuju a više se bavi književnom kritikom. Jedno vreme uređuje časopis „Friend", a u nekoliko navrata drži seriju predavanja o temama iz engleske književnosti. Do kraja života objavljuje uglavnom fragmentarno, a najznačajnije njegovo delo iz tog perioda je „Biographia Literaria".

Posle dve stotine godina srpska književnost prvi put ima priliku da svojim čitaocima predstavi delo o kome se dan-danas govori i piše kako u akademskim zajednicama tako i u krugovima ljudi koji neguju literarni ukus.

Gosti emisije Čitač su: prof. dr Milena Vladić Jovanov sa katedre za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, urednik u izdavačkoj kući „Dereta" Zoran Bognar i književni kritičar Nemanja Veljović Subrosa.

I Bojan Belić svoj esej danas posvećuje Samjuelu Tejloru Kolridžu.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво