Čekajući vetar

Ekološki magazin

Nezapamćene suše i poplave, nezapamćeno niske ili visoke temperature - nezapamćeni su sa ljudske tačke gledišta. Da mogu, morski sunđeri bi možda ispričali drugačiju priču - životni vek nekih od njih je i nekoliko hiljada godina. Da li su klimatske promene samo prirodni ritam Planete, a ako u prirodi nema ničeg neprirodnog - da li ljudi sebi i svojim aktivnostima pridaju veći značaj nego što zaslužuju? Gost emisije je Vladimir Bilak, autor sajta Meteologos.

Bio novinar iz Srbije u Finskoj, pa inspirisan ovdašnjim događajima pitao Fince kako rešavaju problem nelegalnog skladištenja opasnog otpada. Ostao je bez planiranog teksta, ali ne zato što Finci nisu razumeli jezik na kome je postavljeno pitanje. Može li životna sredina da zanima građane ako ne zanima državu i zar nije previše očekivati od medija da budu i edukatori i spasioci?

Auto može da se pregreje na suncu, a dete u njemu da dobije toplotni udar, čak i pri spoljnoj temperaturi od samo 17 °C. O tome kako izbeći opasnosti prilikom boravka u vodi i na suncu, kao i o aplikaciji Flasterko, veoma korisnoj za sve one koji se bave decom, govori dr Marija Marković.

U kanalu Bački Petrovac - Karavukovo od četvrtka plivaju stotine kilograma mrtve ribe. Voda je masna, što inspektorima ukazuje na tečnost koja je ispuštena u kanal, a građani se žale na nesnosan smrad. O tome govori Jan Makan iz ekološkog Udruženja Zeleni Petrovac.

Centar za istraživanje javnih politika poziva studente da učestvuju u nagradnom konkursu Fonda Svetlana Đurđević Lukić, sa radovima iz oblasti ljudske bezbednosti, gde je jedna od tema klimatske promene i prirodne katastrofe u Srbiji.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević

broj komentara 0 pošalji komentar
Čekajući vetar Čekajući vetar

Autor:
Aleksandra Vukićević

Ekološki magazin koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati. [ detaljnije ]