Zlatni presek

Igor Borozan: „Slikarstvo nemačkog simbolizma i njegovi odjeci u kulturi Kraljevine Srbije”, Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet; Dimitrije Tadić: Desk „Kreativna Evropa”

Studijom „Slikarstvo nemačkog simbolizma i njegovi odjeci u kulturi Kraljevine Srbije" dr Igor Borozan, vanredni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, istražio je jedan deo umetničkog stvaralaštva koji je stalno prisutan pred stručnjacima, ali nikad zasebno proučen kod nas. Simbolizam se u slikarstvu javlja od sedme decenije 19. veka do početka Velikog rata. On predstavlja idejni i vizuelni konstrukt koji se manifestuje kroz različite umetničke izraze i pojedinačne poetike. 

Simbolizam je u domaćoj istoriografiji tretiran kao tematski okvir pri analizi perioda ili pojedinca, a ovo je prvi put da je izdvojen kao posebna tema, istraženo izvorište. Proučeni su putevi i načini njegovog dolaska u Srbiju, kao i njegova primena u stvaralaštvu naših slikara, poput Paška Vučetića ili Stevana Aleksića. O knjizi govori autor, Igor Borozan.

Desk „Kreativna Evropa - Srbija" pomaže ustanovama, organizacijama, kompanijama i mrežama iz Srbije da učestvuju na konkursima koje organizuje program „Kreativna Evropa". Desk čine dve kancelarije: „Medija desk Srbija", otvoren pri Filmskom centru Srbije, i „Kultura desk Srbija", pri Ministarstvu kulture i informisanja. U okviru „Kultura deska Srbija" funkcioniše i „Antena kancelarija" u Novom Sadu, koja primenjuje program na teritoriji Vojvodine. Vizija Deska „Kreativna Evropa - Srbija" jeste da bude jedan od ključnih činilaca podrške i razvoja sistema kulture u Srbiji, mesto dinamične saradnje ustanova kulture, organizacija civilnog društva, kompanija, mreža i pojedinaca, kao i njihov zastupnik i promoter u evropskim okvirima. Takođe, Desk „Kreativna Evropa - Srbija" zamišljen je i kao pokretač nekih od najznačajnijih projekata iz oblasti menadžmenta i kulturne politike u Srbiji i šire. Gost će biti Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska „Kreativna Evropa - Srbija".

Urednik i voditelj: Sava Ristović 

 Naslovna strana: Raško Vučetić "Mržnja i ludilo" 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво