Čitač

Današnje izdanje emisije "Čitač" posvetili smo Orijani Falači.

Zaborav je gori od svake smrti - neko je jednom rekao. Šest godina je prošlo od kada je umrla Orijana Falači, italijanska književnica i novinarka koja je obeležila XX vek, a njeno delo se danas retko pominje. Ipak, malo je onih koji ne znaju za njenu knjigu "Pisma nerođenom detetu". Čudesna je bila Orijana Falači - oni koji su je privatno poznavali tvrde da je to žena koja nikada nije zaplakala. Poslušala je oca koji joj je u detinjstvu rekao da devojke nikada ne smeju da plaču, a razloga za plač i tugu je bilo mnogo u njenom životu. Upravo odrstanje uz oca, lidera pokreta otpora protiv fašizma u Italiji, presudno je bilo za njen život i karijeru.

Svi koji novinarstvo pamte iz doba kada je to nešto značilo, sećaju se njenih briljantnih tekstova o svemu što je bila svetska tema. Tu su njeni intervjui sa Moamerom Gadafijem, Jaserom Arafatom, Vili Brantom, Rezom Pahlavijem, Kisindžerom...

Napisala je dvanaest knjiga, prodatih u preko dvadeset miliona primeraka. Radila je za najpoznatije svetske časopise: Tajms, Njujork tajms, Vašington post...

U vremenu kada novinarstvo doživljava sunovrat, vredi se setiti žene koja je uvek bila u prvim borbenim redovima i beskompromisno pisala o svemu. Objavljivanje ponovljenih izdanja njenih najpoznatijih knjiga kod nas, na neki način vraćaju Orijanu Falači novim generacijama, koje još nisu čitale njene knjige.

Gosti emisije Čitač su Mirela Radosavljević i Aleksandar Levi, sa odseka za italijanistiku Filološkog fakulteta u Beogradu, i prevodilac Elizabet Vasiljević.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво