Znakovi

Dragana Žarevac "Promenjena prošlost", Umetnička galerija Narodnog muzeja u Kruševcu

Kao početak obeležavanja četrdeset godina rada umetnica Dragana Žarevac je u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kruševcu otvorila izložbu "Promenjena prošlost" na kojoj je sučelila svoje prve video radove, s početka devedesetih, sa onima nastalim pre nekoliko godina. Na taj način je želela da ukaže da se koncepcijski okvir, i pored velikog napretka video tehologije, nije promenio. Uz video radove iz devedesetih, "Evagitto", "Savati" i "Non Nobis", autorka je prikazala i segmente procesa pripreme za produkciju ovih radova pa je izložila crteže, kaligrafije i skice nastale u tom procesu. U materijalnim tragovima i slojevima ove video-arheologije uočava se srodnost strukture pripreme video rada sa pripremom performansa iz njenog ranijeg perioda.

"Tematske odrednice njenog rada pronalazimo u polju alegorija sećanja, simboličkog nasleđa prostora, traganja za suštinom znanja i istina drevnih civilizacija, istraživanja identiteta, traumatskih događaja novije političke istorije ovih prostora, ali i percepcije telesnosti kroz muziku i izvođačke forme", zapisala je u predgovoru kataloga Slađana Petrović Varagić. Dragana Žarevac je završila Filološki fakultet u Beogradu, a obrazovanje u muzici i video umetnosti sticala je u Beogradu, Bombaju, San Dijegu i Parizu. Krajem 70-ih i tokom 80-ih godina, samostalno ili u saradnji s drugim umetnicima, izvodila je performanse u najvažnijim galerijama bivše Jugoslavije i u inostranstvu.

Kao dobitnica više stipendija francuske vlade, realizovala je tri video rada u pariskom studiju "Grand Canal". Njeni video radovi prikazivani su na video-festivalima, TV stanicama i izložbama širom Evrope i u SAD. Dobitnica je međunarodnih nagrada za video - nagrade Centra za umetnost i tehnologiju medija (ZKM) u Karlsrueu (1998), Zlatne sfinge za opus na Videomedeji u Novom Sadu (1999) i nagrade Galerije "Nadežda Petrović" u Čačku (2005), kao i drugih priznanja i stipendija.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво