Gozba

BOLONjSKA DEKLARACIJA I NACIONALNI IDENTITET (drugi deo)

Na inicijativu Katedre za filozofiju, na Filozofskom fakultetu u Srpskom Sarajevu nedavno je organizovan naučni skup Nacionalni identitet i bolonjska koncepcija univerziteta. Učestvovali su naučnici sa filozofskih fakulteta iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Inicijativa za održavanje skupa podstaknuta je stagnacijom i strukturnom krizom univerziteta, koje su - prema mišljenju inicijatora - izazvane bolonjskim procesom i strategijom obrazovanja uopšte, proisteklom iz bolonjske deklaracije koju su potpisali ministri obrazovanja 19. juna 1999. godine. Simptomatično je to da je Bolonjska deklaracija na taj način zadobila status birokratsko-političke odluke, budući da je nisu potpisali rektori univerziteta. Njima je preostalo samo da tu političku odluku sprovode.

Autonomija univerziteta tako je praktično jednim činom ukinuta, iako je deklarativno opstala. "Time je, takođe, na neki način dezavuisana Magna Charta Universitatum, usvojena na Evropskoj konferenciji rektora 1988. godine, a kojom je suštinski garantovana autonomija univerziteta. Ovaj dokument potpisali su predstavnici 889 univerziteta iz 88 zemalja.

O problemima vezanim za Bolonjsku deklaraciju i nacionalni identitet, na marginama ovog skupa razgovarali smo sa Mišom Kulićem, profesorom Filozofskog fakulteta u Srpskom Sarajevu. Takođe, 13. maja u emisiji imaćete priliku da čujete i delove izlaganja nekih učesnika skupa.

Autor i voditelj emisije: dr Aleksandar Lukić   

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво