Znakovi

Čedomir Vasić "Promenljive slike - pomeranje viđenja", Williams Center for the Arts, Lafayette College, Iston, Pensilvanija

Na poziv Lafajet (Lafayette) koledža u Pensilvaniji, profesor emeritus Čedomir Vasić se predstavio izložbom "Promenljive slike - pomeranje viđenja" ("Mutable Images, Shifting Vision") u Vilijams centru (Williams Center for the Arts). Okosnicu izložbe su činili lentikularni radovi nastali krajem prošle godine, a kojima se ovaj umetnik bavi već izvesno vreme kao nastavak svojih idejnih i vizuelnih istraživanja viđenja i sećanja. Ovoga puta se fokusirao na poznate slika čije su teme od istorijskog značaja za pojedine zemlje i narode - Dekleracija nezavisnosti, krunisanje Napoleonovo, proglašenje Nemačkog carstva, ujedinjenje Jugoslavije. Tome je pridodat i jedan rad rađen prema originalu koji se nalazi u kolekciji Lafajet koledža, kao i nekoliko digitalnih printova po litografijama Adama Stefanovića i Pavla Čortanovića, kao i instalacija i video rad „Put u Oz", inspirisani "Seobom Srba" Paje Jovanovića. Kao "umetnik na boravku" Vasić je na Lafajet koledžu održao i nekoliko predavanja i jednu radionicu.

Čedomir Vasić već dugo vremena istražuje mentalno-optičke procese gledanja i viđenja, sećanja i "sećanja", uz korišćenje tehnologija u polju medija. Kao jedan od postupaka vizuelizacije "sećanja", Čedomir Vasić primenjuje brisanje figura s prepoznatljivih ostvarenja iz istorije umetnosti s istorijskom tematikom. Od 2007. počeo je da koristi lentikularnu tehniku, koda se u jednom delu istovremeno nalazi nekoliko predstava, a koja je vidljiva zavisi od ugla posmatranja.

Gostovanje Čedomira Vasića u Znakovima biće iskorišćeno i kako bi preneo svoja zapažanja o SAD i Njujorku, koje je ovom prilikom posetio posle 40 godina, a kada je taj boravak značajno uticao na njegovo dalje stvaralaštvo.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво