Kontrapunkt

Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac

U spomen području Donja Gradina u nedelju, 5. maja, na najvišem državnom nivou, obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, kada je najavljena i izgradnja Memorijalnog centra Donja Gradina. Prisutnima na obeležavanju obratio se i izraelski istoričar Gideon Grajf, autor monumentalne studije: "Jasenovac, Aušvic Balkana - Ustaška imperija okrutnosti".

O smislu i značaju kulture sećanja, u emisiji Kontrapunkt govore Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Milinko Čekić, počasni predsednik udruženja Jasenovac i Jelena Radojčić- Buhač, koja je kao dete preživela golgotu jasenovačkih logora.

U emisiji ćemo posebno govoriti o značaju tripartitnog sporazuma koji su nedavno po prvi put potpisali SUBNOR Srbije, Udruženje logoraša Jasenovac i Savez jevrejskih opština Srbije, usmerenog na zajedničkom delovanju na zaštiti sećanja na žrtve Jasenovca i NDH, a protiv trenda neo-ustaštva, neo-nacizma i antisemitizma, u cilju zaštite ljudskih prava, podizanja aktivizma kroz doprinos rezolucijama Ujedinjenih nacija i pružanje solidarne podrške svim antifašističkim organizacijama širom sveta.

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво