Riznica

Filigranska raskršća Gorana Ristovića-Pokimice

"Savremenici smo tehnološke revolucije u svetu i dnevnih promena koje ona izaziva... Malo je prostora u kojima je živi svet ostao netaknut. Ovo je čini se poslednji trenutak da zaštita počne da se sprovodi sveobuhvatno, jer su promene do kojih je došlo u svetu stigle i do Srbije i nemoguće ih je zaustaviti. Sad je prilika da se Srbija, preko Etnografskog muzeja, uključi u program Žive riznice (Living Human Treasures) i sačuva svoje nasleđe od zaborava. Velika je opasnost da kultura Srbije sklizne u potpunu akulturaciju, pa da svoju kulturu tretira kao zaboravljeni rudiment, a umesto nje preuzme tuđe tradicije i tuđi vrednosni sistem. Treba požuriti i s ponosom predstaviti čovečanstvu spaseno nasleđe, koje je deo i nasleđa čovečanstva, a filigran Gorana Ristovića-Pokimice to sigurno jeste... Ova izložba je svedočanstvo ogromne istorijske i umetničke vrednosti i doprineće ovekovečenju filigrana kao dela nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva" (Vesna Bižić-Omčikus).

Gost današnje Riznice je jedan od najboljih svetskih pravoslavnih filigranista Goran Ristović-Pokimica, a povod je nedavno otvorena izložba "Raskršće" u Manakovoj kući, izložbenom prostoru Etnografskog muzeja u Beogradu, sa željom da Beograd vidi i doživi remek-dela srpskog filigrana. Naš gost je u martu, ove godine, dobio i Diplomu Moskovske Patrijaršije za visoka dostignuća u crkveno-umetničkom zlatarstvu. Filigranska dela Gorana Ristovića-Pokimice nalaze se širom sveta, od Svete Zemlje, Rusije, Gruzije, Ukrajine, Bugarske, Rumunije, Grčke, Francuske, Italije, preko Kanade, do Južne Amerike i, naravno, na svim našim prostorima, gde se nalaze srpski manastiri i hramovi.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво