Riznica

MANASTIR SOPOĆANI

Izuzetne lepote i elegancije, manastir koji su izgradili i oslikali, u drugoj polovini 13. veka, najbolji majstori toga doba. Nalazi se 17 kilometAra od Novog Pazara. Zadužbina je sina Stefana Prvovenčanog, kralja Stefana Uroša I.

Manastir Sopoćani sagrađen je na izvoru Raške, a sam naziv zadužbine vodi poreklo od slovenske reči-sopot, što znači, izvor. Kralj Stefan Uroš I "Raški na izvoru" podiže Sopoćane, zadužbinu koja je izborila značajno mesto u svetskoj kulturnoj baštini i kao što zapisuje akademik Vojislav Đurić, autor i značajne monografije "Sopoćani": "Više nema nijedne ozbiljne knjige o srednjovekovnoj vizantijskoj i evropskoj umetnosti, a da u njoj Sopoćani nisu dostojno zastupljeni". U ovonedeljnoj Riznici o samom manastiru Sopoćani, njegovoj nameni, kakvim državno-političkim okolnostima se odvija zadužbinarski poduhvat kralja Stefana Uroša I, razgovaramo sa istoričarom umetnosti dr Oliverom Tomićem.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво