Hipokratija

Zdravlje i oslobodilačka borba Mahatme Gandija

Gost emisije je Aleksandra Stevanović, master, istraživač na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu i doktorand na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Mahatma Gandi, velika duša i utemeljivač moderne Indije, rođen je 2. oktobra 1869. godine. Manifestacijom Incredible India - Land of Gandhi ove godine obeležava se 150 godina od rođenja čoveka koji je promenio savremeni svet. Oslonjen na ideje nenasilja i snagu istine, on je uspeo da Indiju oslobodi od viševekovnog britanskog ropstva i da u kolonijalnom mraku upali novu svetlost i nadu slobode.

Gandi je primetio da invazija britanskih industrijskih proizvoda na Indiju dovodi do pasivnosti stanovništva i gubitka tradicionalnih delatnosti. Tako su se gubile i vrednosti koje su bile uporišta lične i zajedničke dobrobiti. Gandi traži povratak manuelnog rada kao protivtežu industriji i gotovim proizvodima. To se zaista pokazalo kao dobro terapeutsko sredstvo jer je povezalo duh i telo i snažno pokrenulo oslobodilačke energije.

Kao što je uspeo da se izbori s imperijom, Gandi je uspeo da pobedi i u borbi sa samim sobom. Od malih nogu poboljevao je od različitih bolesti s kojima se hrabro nosio. Takođe, borio se s bolestima koje su napadale i njegovu porodicu. Zanimljivo je da je kao važno sredstvo izlečenja isticao vodu. Hidropatija je bila njegova omiljena medicinska terapija. I u tome je on potpuno moderan jer i savremena medicina sve više shvata isceljujuća svojstva vode. Zahvaljujući zdravom načinu života i brizi za sopstveno zdravlje iz svih štrajkova glađu izlazio je još spremniji za umni, fizički i politički rad. Ponikao na Istoku, obrazovan na Zapadu, Gandi je najbolji primer kako spoj dva sveta stvara ličnost spremnu i sposobnu da vlada sobom, kao i da od ovog sveta načini bolje i zdravije mesto za život.

O Gandijevom životu i njegovoj borbi, ličnoj etici, medicini i značaju njegovog dela za budućnost govoriće Aleksandra Stevanović, master, istraživač na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu i doktorand na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Emisiju pripremaju prof. dr Momčilo B. Đorđević i prof. dr Aleksandar Petrović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво