Kontrapunkt

Kosara Gavrilović

 

 

U Beogradu se 25. januara u 95. godini upokojila Kosara Gavrilović, jedna od najviših predstavnica starog srpskog iseljeništva, ćerka dr Milana Gavrilovića, ministra i diplomate u kraljevini Jugoslaviji, jednog od osnivača Srpskog zemljoradničkog saveza. Diplomirala je francuski i ruski jezik, književnost, istoriju i istorijsku misao na Kembridžu. Predavala je na Univerzitetu „Džordž Vašington" u Vašingtonu, a potom radila u Svetskoj banci. Nakon penzionisanja, bila je prevodilac vladike Artemija i jedno vreme živela u manastiru Gračanica (2008-2010).
Kosara Gavrilović priredila je i na engleski jezik prevela dokumenta Arhive Eparhije raško-prizrenske i kosovskometohijske koja su objavljena pod naslovom „Šiptarski genocid nad Srbima u 20. veku", najpre na srpskom jeziku, u izdanju Eparhije raško-prizrenske i kosovskometohijske (2008), a potom i u dvojezičnom (na srpskom i engleskom jeziku) izdanju Žagora, (2011). Njen prevod 21 srpske narodne junačke pesme na engleski objavljen je u izdanju Serbian Literary Company, u Torontu 2002, a autorka je i knjige „Rebeka Vest i Gavrilovići". Pripremila je za štampu i „Londonski dnevnik Milana Gavrilovića".
O Kosari Gavrilović u emisiji Kontrapunkt govori Miloje Stevanović, a slušaoci će biti u prilici da čuju i dokumentarne materijale iz serijala „Istorija kao misterija" koji je emitovan u emisiji Silen.

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво