Digitalne ikone

Iz sveta informacionih tehnologija

 

 

Izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama koje, između ostalog, predviđaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih, počele su da se primenjuju od 1. januara 2019. godine. Jedna od najvažnijih novina odnosi se na vođenje matičnih knjiga u elektronskom obliku.

Šta sve ovo tačno znači i zašto je značajno za građane Srbije? Kako je primena informacionih tehnologija i digitalizacija određenih procesa unapredila adresni registar i lokalnu poresku administraciju, omogućila uvid u poreske obaveze na jednom onlajn mestu i nove servise za građane? Zašto je važno da svaki objekat dobije svoju adresu i da nam u ličnoj karti više ne stoji ulica bez broja (bb)? Sa kakvim poteškoćama i izazovima se susrećemo na putu od ideje do implementacije?

O ovim temama u današnjoj emisiji Digitalne ikone razgovaraćemo sa Marinom Dražić, pomoćnicom ministra u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, i Svetlanom Jovanović, višim savetnikom u Kabinetu predsednika Vlade u Jedinici za implementaciju strateških projekata.

 Urednica i voditeljka: dr Tamara Vučenović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво