Čitač

U današnjoj emisiji "Čitač" kao i uvek govorimo o najnovijim knjigama kod nas i u svetu.

Halina Pošvjatovska spada u red najznačajnijih poljskih pesnikinja čije pesme odolevaju vremenu. Nazivali su je poljskom Sapfe. Adam Zagajevski isticao je da njena poezija godinama ne gubi ništa od svoje energije, trepeta, čulnosti. Pisala je poeziju sopstvenim životom, njena biografija je interpretacijski ključ njene lirike.Bio je to kratak život, obeležen bolešću, patnjom i bolom i više je ličio na trku sa smrću. Objavila je tri zbirke pesama, a posthumno izašla je još jedna zbirka i kratki autobiografski roman „Priča za prijatelja". Preminula je u trideset drugoj godini u Varšavi 1967. godine.

U poznatoj kraljevačkoj ediciji „Povelja" nedavno su objavljene izabrane pesme Haline Pošvjatovske, koje je prevela i priredila Milica Markić, gost današnje emisije Čitač.

Pre nekoliko dana u Francuskoj je objavljen dugo iščekivan roman najkontroverznijeg književnika današnjice Mišela Uelbeka - „Serotonin" u prvom tiražu od 320.000 primeraka. Srpski prevod ovog Uelbekovog romana objaviće Buka krajem februara. O novom romanu i stvaralaštvu Mišela Uelbeka razgovaramo sa Vladimirom D. Jankovićem.

U svom eseju o pesnicima sveta, Bojan Belić govori iz svog ugla o R. M. Rilkeu.

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво