Kako slušati muziku

KLAVIRSKI KONCERTI SERGEJA RAHMANjINOVA

Četiri koncerta za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova su među najpopularnijim delima muzičke literature. Njima će biti posvećen februarski ciklus emisija KAKO SLUŠATI MUZIKU koji uređuje i vodi Gorica Pilipović.

Sergej Rahmanjinov je sasvim sigurno bio jedan od najvećih kompozitora svog vremena, maestralni dirigent i legendarni pijanista. Ove tri dimenzije sumirane su u njegovim klavirskim koncertima koji su raspoređeni kao stubovi na njegovom profesionalnom putu. Da li treba da kažemo i da ih je sam premijerno izveo. Prvi je, kao svoj opus 1, komponovao na završnoj godini studija klavira na Moskovskom konzervatorijumu, bilo je to 1891, a njemu je bilo samo 18 godina. Drugi koncert je 1901. označio izlazak iz jedne velike lične i stvaralačke krize Rahmanjinova, Treći je 1909. potvrdio njegovu punu zrelost, a Četvrti je od 1926. pa nadalje svedočio o njegovom životu velike internacionalne zvezde.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво