Autogram

Moris Ravel – balet "Moja Majka guska"

"Moja namera da probudim poeziju detinjstva prirodno me je odvela ka pojednostavljenju stila i usavršavanju sredstava svog izraza", izjavio je slavni francuski kompozitor Moris Ravel, kada je 1910. godine napisao klavirsku svitu Moja majka guska.

Delo čiji naziv potiče od istoimene zbirke bajki francuskog pisca Šarla Peroa, čine stavovi, tj "pet malih fantazija": Pavana princezi zaspaloj u šumi, Palčić, Carica pagoda, Razgovor lepotice i zveri i Vilinski vrt. U formi klavirskog dua, svitu je namenio svojim prijateljima - Mimi i Žanu, kako bi im učenje klavira učinio interesantnijim. Delo karakterističnih umilnih melodija i harmonija i specifične atmosfere, doživelo je veliki uspeh, ali je danas podjednako popularna i Ravelova orkestarska verzija iz 1911. godine. Nakon orkestriranja kompozitor je dodavanjem preludijuma i jedne scene, kao i 4 interludijuma, svitu adaptirao u balet koji je publici predstavljen 28. janura 1912. godine i koji ćete u današnjoj emisiji slušati u izvođenju Berlinske filharmonije. Dirigent je Pjer Bulez.

Emisiju prirema Maja Čolović Vasić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Autogram Autogram

Autor:
Urednici i voditelji: Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović.

U AUTOGRAMU predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]