Solaris

Tema emisije: Savremena japanska naučnofantastična književnost

Sagovornica: Dina Hrecak, diplomirana japanološkinja, priređivačica antologije savremene japanske naučnofantastične priče „14½"

U savremenoj japanskoj naučnoj fantastici kreativno se obrađuje čitav niz dubokih tema koje proizlaze iz složenog, višeznačnog i evoluirajućeg odnosa između univerzalnih ljudskih vrednosti i specifičnosti što ih donose mnogobrojni raznoliki aspekti naučno-tehnološkog i društvenog razvoja, uz sledstvene dalekosežne, ostvarene ili neostvarene mogućnosti. Mada je svakako nezahvalno tragati za prostim zajedničkim imeniteljem raznorodnog, bogatog i plodnog stvaralaštva kakvo postoji u aktuelnoj japanskoj naučnoj fantastici, takav zajednički imenitelj ponajpre bismo pronašli u prevazilaženju granica - ne samo između Istoka i Zapada, već i široke lepeze tradicionalnih suprotnosti: prošlosti i budućnosti, realnosti i fantazije, prirode i tehnologije, nas i drugih, konačnosti i beskraja.

Muzički urednik: Ivana Đorđević
Ton-majstor: Nenad Đorđević
Autor emisije: Srđa Janković

broj komentara 0 pošalji komentar
Solaris Solaris

Autor:
Srđa Janković

Emisija je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva. Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju. Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. [ detaljnije ]