Kako slušati muziku

Tema ciklusa januarskih emisija KAKO SLUŠATI MUZIKU je neoklasicizam, umetnički pravac koji ovih godina navršava vek od kako je nastao, prvo u Francuskoj, a potom i u ostalim krajevima Evrope i sveta.

Povod za naš ciklus je knjiga "Lica srpske muzike - neoklasicizam" muzikološkinje, doktora Vesne Mikić, profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Gošća će prvo objasniti neke od osnovnih karakteristika neoklasicizma i razloge zašto ih je ona učitala u svoju tezu kao umereno moderne a ne, kako se do sada u našoj muzikologiji tvrdilo - restauracijske i eklektičke. Potom ćemo od nje čuti kako je nastao radikalni, umereno moderni neoklasicizam u Francuskoj, a u okviru delatnosti grupe „Šestorka", kao i kako su pisala dvojica velikih neoklasičara, Stravinski i Prokofjev. U trećoj emisiji ćemo čuti kako su komponovali neoklasičari u Nemačkoj i Italiji, a ciklus će završiti priča o sovjetskom neoklasicizmu, odnosno - uticaju ovog pravca na socrealizam i pitanje nacionalnog stila u muzici.

Ciklus uređuje i vodi Zorica Premate

broj komentara 0 pošalji komentar
Kako slušati muziku Kako slušati muziku

Autor:
Zorica Premate, Gorica Pilipović i Bojana Žižić.

Šta čujemo? Šta slušamo? Kako slušamo? Šta uočavamo, a šta propuštamo? Na koje elemente se osloniti? Na ova i niz drugih pitanja pokušava da odgovori  emisija  [ detaljnije ]