Hipokratija

Zašto je post, oduvek značajan religijski čin, u poslednjih nekoliko godina postao predmet opsežnih naučnih istraživanja?

Gosti Hipokratije biće gospodin Radomir Antonić, naš poznati etnolog i publicista, i otac Vajo Jović, protojerej-stavrofor i starešina Crkve Aleksandra Nevskog u Beogradu.

U Srpskom narodnom kalendaru našeg etnologa g. Dragomira Antonića stoji da su Srpska pravoslavna crkva i Srbi do pre nekoliko stotina godina, najverovatnije do kraja 17. veka, računali vreme po biblijskom kalendaru, tj. od postanka sveta 1. septembra 5508. Taj kalendar Srbi su, kao i ostali hrišćani, preuzeli od Vizantinaca. Kako ističe g. Antonić, za razliku od drugih naroda sa evropskog

civilizacijskog prostora, Srbi su prvo pisali godinu, zatim mesec i na
kraju dan. U mnogobrojnim srednjovekovnim pisanim dokumentima srpskih
kneževa, despota i kraljeva, pre svega u Zakonopravilu Svetog Save i
Zakoniku cara Dušana, datumi su navedeni po starom srpskom kalendaru.

Božić slavi većina pravoslavaca po julijanskom kalendaru, koji je
hrišćanska crkva prihvatila na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325.
godine, tako da je taj veliki praznik uvek 7. januara.
Prazniku prethodi Božićni post (od 28. novembra do 7. januara), koji stanje duha verujućeg čini ushićenim i drugačijim od ostalih ljudi. Da li je ushićenje posle velikog posta samo površna psihološka varka ili iza njega stoje neki razlozi o kojima se ranije u naučnoj zajednici nije mnogo znalo? Po svoj prilici, tačna je druga mogućnost!

Nedavne eksperimentalne studije pokazale su da post deluje kao moćni budilnik i stimulator imunološkog sistema, što je do danas bilo malo poznato. Pored toga, post umnogome smanjuje efekte toksičnosti hemijske terapije koja se primenjuje u borbi protiv kancera. O postu, njegovim formama i pravilima, u prvoj ovogodišnjoj Hipokratiji govoriće naši dragi gosti.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво