Stepenik

Javne biblioteke i demokratija

Istraživanje u 18 evropskih država pokazalo je da je u 2013. godini gotovo sto miliona Evropljana posetilo svoju javnu biblioteku, a 14 miliona ju je koristilo za pristup internetu. Oko 24 miliona Evropljana (najčešće starije osobe, pripadnici nacionalnih manjina i osobe iz ruralnih područja) koristilo je javnu biblioteku radi uključivanja u aktivnosti neformalnog i informalnog učenja, a 83 odsto korisnika besplatnih kompjuterskih i internetskih usluga javnih biblioteka navelo je da je to imalo pozitivan učinak na njihove živote: uštedu vremena i novca, unapređenje veština, te dobijanje pristupa državnim službama i resursima povezanim sa zapošljavanjem i zdravljem. Ovi podaci izneti su u „Pisanoj izjavi Evropskog parlamenta o učinku javnih biblioteka u evropskim društvima" za 2013. godinu, a citirani su u knjizi „Javne biblioteke i demokratija" Vesne Crnogorac, u izdanju izdavačke kuće „Klio".
Kada su u pitanju javne biblioteke u Srbiji, istraživanje koje je sprovedeno u 24 matične biblioteke pokazalo je su one još uvek okrenute kulturnim i obrazovnim programima. Za korak više, da biblioteka postane mesto pružanja najrazličitijih informacija koje se tiču građana i njihovih potreba, potrebni su napor i volja zaposlenih. Oni, za sada, izostaju.
O bibliotekama za XXI vek u emisiji Stepenik razgovaramo sa Vesnom Crnogorac, autorkom knjige „Javne biblioteke i demokratija".

Autor emisije je Svetlana Jajić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво